Etusivu

Tervetuloa Kokemäen Setälät ry:n uusille web-sivuille!

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelma tiivistyy vuoden loppua kohden mentäessä.
Oheen on kirjattu tietoa tulevista tapahtumista ja määräajoista syksyn aikana.
Syksyn 2017 tilaisuudet ja aikataulut:

Ilmoittautuminen itsenäisyyssenaattorien sukujen juhlaan alkaa 15.9.

Jo ensi viikon lopulla perjantaina 15. syyskuuta 2017 avautuu Castrén-suvun kotisivujen kautta linkki Itsenäisyyssenaattorien sukujen juhlaan ilmoittautumiselle. Sukujen yhteinen juhla pidetään 2. joulukuuta 2017 Säätytalolla (tilaisuudesta lisää jäljempänä):

http://castrensuku.fi/

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti vain ko. Castrén-suvun kotisivulla aukeavasta linkistä. Linkki avautuu siis 15.9. ja ilmoittautumisen yhteydessä tulee samanaikaisesti maksaa 28 € suuruinen osallistumismaksu/henkilö. Maksun voi maksaa ainoastaan luottokortilla,
pankkikortti- tai käteismaksu ei ole mahdollinen. Yksi henkilö voi ilmoittaa ja maksaa useamman henkilön samalla kertaa. Lisää itse juhlasta alempana. Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään halukkuutta käydä tutustumassa myös Valtioneuvoston juhlasaliin, jossa
itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin 4.12.1917.

Ilmoittautumisesta ja juhlasta tarvittaessa lisätietoa yllä mainituilta sivuilta, suvun FB-sivulta tai emaililla Markku Aalto-Setälä / mas@kolumbus.fi.

E.N.S-muistokuusen istutus Järvenpäässä la 16.9. klo 14.00
==========================================================

Kesäkuussa Kokemäellä järjestetyn sukuseuramme vuosikokouksen yhteydessä istutettiin muistokuusi itsenäisyyssenaatorillemme E.N. Setälälle sekä Kokemäen keskustaan että Sonnilan sukutilalle. Lauantaina 16. syyskuuta klo 14.00 istutetaan kuusi myös Järvenpään Seurakuntaopiston maille, paikalle jossa 1930-luvulla oli Setälän omistama Toimela-tila.
Tilaisuudessa istutustapahtuman ja lyhyiden puheiden jälkeen kahvitarjoilu ja mahdollisuus tutustua E.N.S-aiheseen näyttelyyn. Kokoontuminen opiston edustalla, osoitteessa Järvenpääntie 640, 04400 Järvenpää. Tilaisuuteen saapuvia pyydetään ilmoittautumaan
puheenjohtajalle email-osoitteeseen mas@kolumbus.fi, mielellään viimeistää ma 11.9.

Maanantaina 18. syyskuuta kello 15
==================================

Seuraava senaatorien yhteinen Itsenäisyyden 100-vuotismuistokuusen istutus tapahtuu Helsingin Kaivopuistossa 18.9. klo 15 alkaen.

Helsingin kaupunki lahjoittaa ja istuttaa kuusen, itsenäisyyssenaattorien suvut lahjoittavat paaden ja kilven, johon tulee Suomen vaakuna ja teksti:

Suomen kansan on astuttava
muiden maailman kansojen rinnalle
itsenäisenä kansakuntana.
Itsenäisyysjulistuksesta 4.12.1917

Finlands folk bör träda i ledet
bland världens övriga folk
som en oavhängig nation.
Ur självständighetsförklaringen 4.12.1917

Samalla paikalla Kaivopuistossa seisovat myös vuonna 1917 sekä 1967 istutetut muistokuuset paasineen. Kaikki ovat tervetulleita juhlistamaan tilaisuutta. Tarkka paikka on välittömästi ravintola Kaivohuoneen pohjoispuolella.

Kuulutko sukuuni 7.-8.10.
=========================

Itsenäisyyssenaatin suvut ovat esillä omalla yhteisosastolla Kuulutko sukuuni -tapahtumassa viikonloppuna 7.-8.10. Vantaan Hiekkaharjussa, Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipisteessä, osoitteessa Tennistie 1. Tapahtuma on auki la 10-17 ja su 10-16 ja siihen on vapaa
pääsy.

Lue lisää:
http://www.vantaanseudunsukututkijat.net/kuulutko-sukuuni-tapahtuma/

Itsenäisyyssenaattorien sukujen juhla 2. joulukuuta 2017
========================================================

Juhlatilaisuus on Helsingin Säätytalolla kello 13.00 alkaen. Ovet aukeavat tuntia ennen, siis kello 12.00, ja kaikkien ennakkoon ilmoittautuneiden toivotaan olevan paikalla hyvissä ajoin, sillä mm. vaatenaulakolle tulee varmasti jonoa. Säätytalon osoite on Snellmaninkatu 9 – 11, 00170 Helsinki.

Säätytaloon mahtuu noin 600 henkeä. Senaattorien sukuja on kymmenen, joten kullekin suvulle on varattu suvun kokoa vastaava kiintiö. Setälä-suvun kiintiö on nyt 75 henkeä. Siinä tapauksessa että ilmoittautujia on enemmän kuin tuo 75, valitaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Järjestelmään tullee jonotusmahdollisuus,
siltä varalta että osallistujamäärää kasvatetaan tai joltakin suvulta jää kiintiöstä paikkoja varaamatta.

Saapumisen yhteydessä tarjotaan lasillinen kuohuviiniä. Ohjelma alkaa tervetuliaissanoilla kello 13.00, joita seuraa Suomi100/valtiovallan tervehdys ja lopuksi on professori Martti Häikiön juhlaesitelmä Suomen itsenäistymisen kohtalonhetkistä. Ohjelma kestää yhteensä noin 45
minuuttia. Sen jälkeen on tarjolla kahvia tai teetä, pieni suolapala ja täytekakkua. Pyydämme huomioimaan, että istumapaikkoja on erittäin rajoitetusti. Tilaisuus on juhlava. Tumma puku ei ole vaatimuksena, mutta toivomme kuitenkin juhlavaa pukeutumista.

Valtioneuvoston juhlasaliin tutustuminen tapahtuu ohjelman jälkeen noin 50 hengen ryhmissä (kokonaismäärä vain noin puolet Säätytaloon mahtuvista). Juhlasaliin pääsevät vain ennalta
osallistumisilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautuneet (ohje yllä). Juhlasali on valtioneuvoston (entisen senaatin) rakennuksessa ja sinne on Säätytalolta noin 100 metrin matka. Valtioneuvoston ovella tarkastetaan henkilöllisyys, joten henkilöllisyystodistus on oltava
mukana.

Sukuseuran oma juhla 2.12.2017 klo 17 alkaen
============================================

Kokemäen Setälät on varannut käyttöönsä em. tapahtuman jälkeen tilan Suomen Kirjallisuuden Seuran tiloista osoitteessa Hallituskatu 1, Helsinki. Tilaan voidaan ottaa 70-100 henkeä ja kyseiseen illallistilaisuuteen otetaan ilmoittautumiset vastaan sähköpostitse myöhemmin syksyllä. Ohjelman suunnittelu on työn alla ja siitä tiedotetaan tarkemmin eri sähköisiä kanavia käyttäen niin pian kuin mahdollista.

Em. jo päätettyjen tilaisuuksien lisäksi ollaan järjestämässä suvulle suunnattu kiertokävely Helsigin Hietaniemen hautausmaalle, sinne haudattujen itsenäisyyssenaatorien haudoille, ajankohta syys-lokakuun aikana Seuraa siis seuran www-sivuja tai Facebook-ryhmää!

 

Hyvää syksyä Suomi100-teeman merkeissä koko sukuseuran hallituksen puolesta, nähdään eri tapahtumissa!

Vuoden 2017 vuosikokous pidettiin Kokemäellä 10.6.2017

 

Vuosikokouksen ohjelma – Lauantai 10.6.2017 – ohjelmassa:

11.30-12.00   Seppelten lasku suvun haudoille, Kokemäen kirkon hautausmaa, Tulkkilantie 21
Hallituksen kokous (vain hallituksen jäsenet ja varajäsenet lounaan yhteydessä)

Kokemäen vanha yhteiskoulu, Tulkkilantie 16 b

13.00-14.00    Ryhmäkuvan otto ennen vuosikokouksen alkua
Kokemäen kaupungin tervehdys
Yhdistyksen vuosikokous  koulun salissa

Suomi 100 -stipendit / Kokemäen Setälät
Infoa Itsenäisyyssenaatin sukujen yhteisestä juhlasta 2.12.2017, Säätytalo, Hki

Kuulutko sukuuni 2017 / Vantaa ja Itsenäisyyssenaattorien kuuset / Kaivopuisto, Hki
Muut esille tuotavat asiat
14.00-15.00   Itsenäisyyssenaattorin muistokuusien istutus, Setälä-aukio

Siirtyminen Sonnilaan (Setäläntie 41, Kokemäki)

Itsenäisyyssenaattorin muistokuusien istutus, Sonnila

Kahvit ja seurustelua sukulaisten kesken, mahdollisia esiintymisiä

Sukutuotteiden ostomahdollisuus (viiri, sulkijamerkki, postimerkit)

Perinneaineiston keräämistä, jutustelua ym. ohjelmaa

 

Suomi 100 – itsenäisen Suomen juhlavuosi 2017 ja Itsenäisyyssenaatin suvut

Kokemäen Setälät ry on mukana itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumissa teemalla ”Itsenäisyyssenaatin suvut” ja tähän liittyvä sukujen tapaamien  on myös huomioitu Suomi100 -sivuilla.

Erityisesti joulukuun ensimmäinen viikko 2017 tulee käsittämään joukon tapahtumia joissa olemme vahvasti mukana, mutta pitkin koko kuluvaa juhlavuotta on aikataulutettuna erinäisiä tapahtumia, tilaisuuksia ym., joissa itse kukin suvun edustaja voi kantaa kortensa kekoon yhteisen juhlavuotemme merkeissä. Sukuseuran hallitus tulee käsittelemään aihetta alkuvuoden kokouksissaan ja jäsenistölle tulee tarkempaa tietoa niin kevään jäsentiedotteen, näiden kotisivujen kuin Facebook-ryhmänkin kautta. Tervetuloa siis mukaan yhteiseen juhlaan!

suomi100-logo
Itsenäisyyssenaattina tunnettu Svinhufvudin senaatti antoi 4. joulukuuta 1917 esityksen Suomen julistautumisesta itsenäiseksi Venäjästä. Suomen eduskunta hyväksyi esityksen 6. joulukuuta 1917.

Kyseisen senaatin 11 senaattoria edustivat 10 eri sukua: Arajärvi, Castrén, Frey, Kallio, Louhivuori, Pehkonen, Renvall, Setälä, Svinhufvud ja Talas. 2 senaattoria tuli  Castrén-suvusta ja yhteisen tapaamisen idea onkin lähtöisin heiltä. Kaikkien em. sukujen edustajat on tavoitettu ja yhteisen työryhmän kokoontumisten pohjalta olemme järjestämässä näiden sukujen nykyisille jäsenille yhteistä tapaamista ja juhlaa juuri ennen itsenäisyyspäivää: Itsenäisyyssenaattien suvut kokoontuvat Helsingin Säätytalolle lauantai-iltapäivänä 2.12.2017 – tarkemmat ohjeet tulevat myöhemmin. Tilaisuuden aikana on Säätytalon lisäksi mahdollisuus päästä näkemään myös valtioneuvoston juhlahuone, jossa itsenäissyysjulistus allekirjoitettiin.

Kyseisenä allekirjoituksen merkkipäivänä ollaan järjestämässä toinen rajatumpi tilaisuus, jossa mm. palkitaan 100visio.fi-hankkeena tunnetun, oppilaitoksille suunnatun uuden Itsenäisyysjulistus 2017 -kilpailun voittaja. Lisätietoa: http://www.100visio.fi/

its_senaatti_kuva

E.N. Setälällä oli merkttävä rooli juuri itsenäisyysjulistuksen valmistelussa, onkin yleisesti todettu, että se on hyvin pitkälle juuri oman senaattorimme käsialaa.

its_julistus_1917

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi tulee suunnitelmien mukaan näkymään myös mm. seuraavilla tavoilla:

  • sukujen järjestämät omat, suvuille suunnatut tai yleiset juhlavuoden teemaan liittyvät tilasuudet (mm. Kokemäen Setälien vuosikokous/tapaaminen, Kokemäen Setälien juhlaillallinen 2.12.2017-yhteistapaamisen jälkeen)
  • senaattorien syntymäpäivien huomiointi liputusten muodossa läpi vuoden, päivät: 19.1. (Renvall), 27.2. (Setälä), 10.4. (Kallio), 28.5. (Pehkonen), 7.6. (Frey), 10.6. (Castrén A), 15.6. (Talas), 25.7. (Arajärvi), 18.9. (Louhivuori), 14.2. (Castrén J) ja 15.12. (Svinhufvud).
  • senaattorien juhlvuoden kuusien istutukset (sukujen omat tapahtumat sekä sukujen yhteinen)
  • yhteisesiintyminen vuoden 2017 Kuulutko sukuuni -tapahtumassa lokakuulla
  • muut mahdolliset tilaisuudet

Yhteiset Suomi100-teemalla olevat Itsenäisyyssenaattien suvut -tapahtumat aloittaa Castrén-suvun järjestämä, Meeri Castrénin 100-vuotispäiväkonsertti Kauniaisten kirkossa su 22.1.2017 klo 16 alkaen. Esiintyjinä konsertissa urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi, mezzosopraano Maria Kettunen, basso Jyrki Kettunen sekä piano Hans-Otto Ehström. Ohjelma 20 € ovelta.

Lisätietoa myös Facebook-palveluun perustetun sukujen oman suljetun ryhmän kautta: Itsenäisyyssenatin suvut 2017. Suvun jäsen, lähetä pyyntö liittyä ko. ryhmään palvelussa!

Kotuksen sivuilla kiinnostavaa tietoa ja linkkejä myös E.N. Setälään liittyen, ks.  http://www.kotus.fi/nyt/teemakoosteet/sanoin_saavutettu_satavuotias_suomi/sanoin_saavutettu_1910-luku#ajan_hahmo_e._n._setala

 

Kokemäen Setälät ry on jo vuonna 1945 perustettu sukuyhdistys. Sen kotipaikkana on Kokemäen kaupunki ja virallinen kieli on suomi. Perustamiskokous pidettiin 23.4.1945, joten vuonna 2015 seurallemme tuli täyteen pyöreät 70 vuotta. Yhdistysrekisteriin seura on merkitty 5.4.1946. Olemme Suomen vanhimpien sukuseurojen joukossa. Yhdistysrekisterissä on vain neljä meitä vanhempaa yhdistystä, joiden nimessä on ”sukuseura”. Seuramme tarkoituksena on suvun perinteiden vaaliminen.

Suvun tunnuksena käytetään suvun vanhoista puumerkeistä sovellettua merkkiä (Z), jonka pohjalta seura otti käyttöön heti 1940-luvulla taiteilija Germund Paaerin piirtämän suvun vaakunamerkin (esillä sivun yläkulmassa).

Suvun vanhin tunnettu todennäköinen kantaisä Heikki Sonni mainitaan Kokemäen laamanninkäräjien lautamiehenä 15. päivänä maaliskuuta 1455. Ensimmäinen täysin varma esi-isä Mikko Sonni esiintyy Satakunnan vanhimmassa maakirjassa vuonna 1540 Kokemäellä Sonnin talon isäntänä. Suku otti 1600-luvulla Setälän nimen. Sukuseuran jäseneksi voi liittyä sääntöjen mukaisesti em. Mikko Sonnin jälkeläinen ja tämän puoliso.

Seuran vuosipäivää vietetään suvun merkkihenkilön, E. N. Setälän syntymäpäivänä 27. helmikuuta ja vuosittainen virallinen sukukokous pidetään sen mukaisesti ko. päivän lähettyvillä tai sitten kesäkokouksena jossakin päin Suomea, suvun edustajaan, suvun historiaan tms. liittyen.

Suku vietti 550-vuotisjuhliaan 11.6.2005, paikkana Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa. Samalla juhlittiin sukuseuran 60-vuotistaivalta.

Vuonna 2014 tuli kuluneeksi 150 vuotta E.N. Setälän syntymästä ja tämä huomioitiin mm. Liivinmaalle suuntautuneella juhlamatkalla (ks. valokuvat). Vuoden 2014 vuosikokous pidettiin 1. maaliskuuta Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) tiloissa Helsingissä, ks. uutiset.

Sukukokous kesällä 2009 Vehkalahden tilalla Laviassa.

Sukukokous kesällä 2009 Vehkalahden tilalla Laviassa.